כאשר באים לתכנן ולבנות בריכות שחייה בבתים פרטיים, ישנם מספר כללי "עשה ואל תעשה" אשר ליקטנו מנסיונינו לאורך השני. המטרה היא בריכה שימושית, מהנה וקלה לתפעול אשר תחזיק למשך עשרות שנים ללא תקלות.
אז איפה מתחילים?
1. יש לקחת בחשבון כי יש לשמור על מרחקי בטיחות מסביב לבריכה של 1 מטר לפחות פנויים ללא מכשולים.
2. יש לוודא את כיוון הבריכה ביחס לכיווני השמיים וביחס לאזורי המחייה בבית. בריכה אשר לא תקבל קרני שמש ישרות ברוב היום תהיה קרה במשך רוב חודשי השנה ואורך השימוש בה יהיה קצר מאוד. הכיוון המומלץ להצבת הבריכה הינו דרום.
3. במידה ואין יכולת להציב את הבריכה בכיוון השמש יש לתכנן מערכת חימום חשמלית או סולארית לבריכה. מערכת חימום חשמלית הינה משאבת חום הנראת כמו יחידה חיצונית של מזגן וגם לה יש לתכנן אזור מוסדר להצבתה. שטח המערכת הסולארית בדרך כלל צריכה להיות בגודל פני הבריכה וחשופה לכיוון דרום.
4. יש לקחת בחשבון כי בכל עיר ומועצה ישנם חוקי עזר שונים לבריכות השחייה. בחלק מהמוסדות המוניצפליים מחייבים בשלב ההיתר גדר מסביב לבריכה חלק מהמוסדות מאפשרים להחליף את הגדר בכיסוי בטיחות לבריכה.
5. ישנם מספר התקנות לכיסוי בטיחות לבריכת השחייה: התקנה עלית והתקנה נסתרת, וגם בהתקנות אלו ישנם מספר תצורות של התקנה. יש לקחת בחשבון כי על גבי הכיסוי ישנן מסילות נעות ויש להכין זאת בתכנון. כמו כן לכיסוי הבטיחות ישנו תא נסתר בו הוא מאוחסן ויש לקחת בחשבון כי ישנם מספר גדלים למערכות הכיסוי ויש להתייעץ עם המתקין לגבי גודל התא. יש לקחת בחשבון כי כיסוי הבטיחות חייב להיות מלבני. ישנן היום אופציות נוספות לכיסוי הבריכה כגון: רצפות נעות, כיסוי הידראולי חשמלי לבריכה מתרומם כיסוי תריס צף ועוד.
6. יש לקחת בחשבון כי העובי המינימלי של קירות הבריכה חייב לספק חוזק מתאים לגודל הבריכה בהתחשב במערכות ובצנרת המותקנים בבריכה. אנו שמים לב כי ישנם פעמים בהם לא מתחשבים בצנרות אשר עוברות בקירות הבריכה. בכל מקרה יש לקבל הנחיות קונסטרוקטור בשיתוף יועץ בריכות ממוחה לעובי הקירות.
7. בתכנון גובה (עומק) הבריכה יש להביא בחשבון את אופי השימוש בבריכה (בריכה לילדים, בריכה לשחייה, בריכה טיפולית ועוד) ואורך הבריכה. בריכה לפעוטות יכולה להתחיל בגובה של 20 ס"מ ולא תהיה עמוקה יותר מ-50 ס"מ. בריכה לשימוש פנאי מומלצת להתחיל בעומק של 80-90 ס"מ. בריכה טיפולית תהיה בעומק המשמש את אופי הטיפולים בעומק של 100-140 ס"מ. בכל מקרה המלצתנו היא לא לעבור עומק אשר יקשה על עמידה כאשר ראש המשתמש נמצא מחוץ למים. מתוך ניסיוננו החלק בבריכות אשר עמוק מ-160-170 ס"מ לרוב לא ימצא בשימוש ולכן יקטין את שטח הבריכה בו שוהים. בבריכות פנאי ישנם מספר פתרונות כגון מתקן שחיה נגד הזרם אך ישנם בריכות המשמשות לשחייה בלבד ואלו יהיו מעל 12 מ' אורך ועומקן יהיה אחיד כ 120 ס"מ. מומלץ כי שיפוע הבריכה לא יעלה על 5%.
8. יש לתכנן את מדרגות הבריכה ע"פ חוק תכנון ובנייה. מומלץ לחפות את מדרגות הבריכה חיפוי מונע החלקה ע"פ ת"י 2279 . מומלץ בבתים בהם ישנם ילדים או קשישים להתקין בבריכה מעקה במדרגות.
9. יש לתכנן מדרך רגל הקיפי מהיקף קירות הבריכה בכל עומק העולה על 120 ס"מ רוחב המדרך הינו כ 15 ס"מ.
10. התקנה של ספסל בבריכה (בחלקו הרדוד) אשר משמשת לפנאי יתגלה כשימושי. ניתן להוסיף מערכת ג'טים לעיסוי בגב וברגלים. ניתן לשלב מערכת ספא בנויה בתוך מבנה הבריכה בעלת מערכות סינון וחימום נפרדות מבריכת השחייה. כמו כן ניתן לשלב בבריכה בר ישיבה עם כיסאות אבן בודדים לכיוון סף הבריכה עם הכנה לשמשייה להצללה.
11. ישנם סוגים שונים של חומרי גמר לבריכה. הפשוט שבהם הינם. הגימור הנפוץ ביותר בבריכות הינו הפסיפס בקטגוריה זו קיימים מספר רב מאוד של גדלים, צורות, צבעים, ואיכויות שונות. אפשרות נוספת לגמר הבריכה הינה טייח מסוגים שונים אשר מקנה לבריכה מראה חלק וצבע אחידים, בישום הטייח ניתן לצור מראה כפרי לבריכה. ניתן לחפות מקומות מסוימים בבריכה באבן או שיש.
12. אלמנט נוסף אשר ניתן לשלב בבריכה הינו מפלי מים שונים, קירות מים, מזרקות מים ועוד. לאלמנטים אלו מתווסף קול פיכוך המים.
13. כיום רוב הבריכות נבנות בתוספת גופי תאורת לד מתקדמת. תאורה זו מאפשרת משחק עם גווני התאורה בבריכה ונותנת אמינות גבוה וחיסכון בחשמל. צבע או גוון כהה בחיפוי הבריכה ידרוש הוספה של גופי תאורה. צבעי חיפוי הבריכה ישפיעו מאוד על צבע המים הסופי שיתקבל, חיוי בצבע לבן לדוגמה יקנה לבריכה (לאחר מילוי המים) צבע תכלת, גוון בז', אופ וואט או אפור יקנה לבריכה צבע תורכיז. ככל שעומק הבריכה יגדל כך יהיה צבע הבריכה כהה ועמוק יותר.
14. בעוד שרוב חברות בניית בריכות שחייה כיום מעסיקות אנשי מקצוע טובים, עדיין מומלץ לוודא כי ישנו יועץ בריכות שלו ידע וניסיון גדול בתחום ויכול לספק פתרונות ייחודיים, מענה מקצועי על שאלות, הקפדה שהבריכה תהיה תואמת את תכנון הבית ושטחי החוץ וחשוב מכל: פיקוח על הבניה.